logo

WELKOM OP ONZE BLOG

Inspirerende dagen op The Next Web

Geschreven op 22/05/2015 door


Inspirerende dagen op The Next Web

Voorbij zijn de dagen dat alleen Sillicon Valley genoemd werd als centrum van innovatie en technologie of als thuishaven voor startups. The Next Web Europe conferentie op donderdag 24 en vrijdag 25 april liet zien dat de startup- en techwereld in Europa enorm aan het groeien is en zeker serieus genomen moet worden. Als online bureau en liefhebber van innovatie mocht Yellowfizz niet ontbreken op The Next Web. Wij delen graag onze ervaringen met het evenement.

The Next Web Europe is ook dit jaar erg goed opgezet en liet een goede balans zien van sprekers, startups en professionals in de techwereld. In 2 dagen tijd hebben we ons laten inspireren door meer dan 20 sprekers en hebben wij ervaringen kunnen delen met ondernemers en specialisten. Het event werd gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam en was verdeeld over verschillende ruimtes voor workshops, sprekers, start-ups en zelfs een ‘hackathon’. Op de twee main stages in de ‘red’ en ‘blue’ room deelden internationale sprekers hun kennis en ervaringen. Het programma van de red room stond vol interessante toekomstvisies en algemene onderwerpen die voornamelijk interessant waren voor sales, managers en ondernemers. De blue room richtte zich op startups en investeerders. Veel gevestigde startups deden hier hun verhaal en daarnaast werden workshops gegeven met handige tips en tricks voor de groei van je startup. Naast deze twee main stages, kon je ondertussen af en toe spieken bij de hackers in de ‘yellow room’ die druk werkten aan het ontwikkelen van een app en kon je in de ‘green room’ kijken naar de pitches van startups.

Het hoogtepunt van de The Next Web conferentie was voor ons de inspirerende sprekers. Grote namen in de techwereld vertelden hoe zij de toekomst zien en gaven een indruk van hoe zij hun dagelijkse processen aanpakken. In dit blog delen wij graag de visie van drie van deze sprekers. Hun visie en tips kunnen in elk bedrijf goed toegepast worden.

Innoveer meer en reduceer faalkosten
Werner Vogels – CTO Amazon

De eerste inhoudelijke spreker op The Next Web was Werner Vogels. Hij is Chief Technology Officer bij Amazon en heeft een enorme passie voor innovatie. Deze passie kan hij kwijt in de nieuwe concepten die Amazon constant verzint. Vogels heeft inmiddels geaccepteerd dat veel van deze ideeën zullen afvallen voordat er eentje doorgang vindt. Hij stelde zichzelf daarop de vraag hoe de kosten van concepten in het begin zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Een oplossing vond Amazon in een totaal nieuwe aanpak. De kern van deze aanpak: beeld je in dat het product al klaar is voordat je maar 1 regel code schrijft. Begin met hetgene dat je als laatste zou doen. Vogels licht deze werkwijze toe door middel van drie vragen.

Wat houdt het product in en wat kan het?

Introduceer jouw product aan je gebruikers met een ‘press release’. Beschrijf volledig wat je aanbiedt en wat jouw product kan.

Hoe gaan gebruikers met het product om en wat willen ze weten van je?
Wees kritisch en stel een lijst met de meest gestelde vragen op. Beschrijf wat de gebruikersverwachtingen zijn en waar nog onduidelijkheden liggen.

Hoe ziet het product er uit en hoe gaat het gebruikt worden?

Schrijf een volledige gebruikershandleiding en zorg dat het product zo helder mogelijk is.

Met deze methode kan je dure aanpassingen tijdens de design- en developmentfase vermijden en zorg je ervoor dat het product helder is voordat je begint met de productie.

Verlies minder gebruikers door een betere gebruikerservaring
Samuel Hulick – UserOnboard.com

Je bent er zelf misschien ook wel schuldig aan: je schrijft je in op een website, blijft enkele dagen actief en komt vervolgens nooit meer terug. Dit probleem is herkenbaar voor veel SaaS-producten, apps en websites met veel gebruikers. Vooral startups kunnen het niet veroorloven om gebruikers te verliezen. Samuel Hulick gaf daarom tijdens The Next Web Europe een paar wijze tips over hoe User Experience het probleem voor klantverlies kan terugdringen. Hij maakte hierbij gebruik van de begrippen ‘retention’ en ‘churning’. Retention duidt op het behouden van gebruikers en churning houdt in dat je gebruikers verliest. Hoe zorg je ervoor dat je retention vergroot en churning verminderd? Hulick geeft ons een gouden regel: Mensen zijn banger om iets van dezelfde waarde te verliezen dan dat ze het zouden ontvangen. Je vindt het bijvoorbeeld erger als je € 100,- verliest dan wanneer je € 100,- niet zou krijgen.

Volgens deze regel moet je de instap van gebruikers tot jouw product minimaal maken en het afhaken zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Zorg ervoor dat gebruikers zo min mogelijk resources besteden om kennis te kunnen maken met het product. Tijd en geld zijn hierbij de grote boosdoeners. Als een klant een product nog niet kent en te veel moeite moet doen of geld moet besteden om het product te gebruiken, haakt de gebruiker snel af. Geef je de gebruiker via 1 a 2 stappen toegang tot je website en zorg dat ze binnen deze omgeving hun profiel kunnen opbouwen. Geef ze iets dat ze kunnen verliezen.

Growth hacking for startups
Samir Patel – Growth mentor 500 startups

Samir Patel is een Growth Hacker bij 500 startups. Samir schrijft artikelen voor The Next Web en geeft tips aan groeiende bedrijven om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren. Hij hanteert 3 p’s voor groei: People, Process en Platforms.

1. People
Met de juiste mensen kun je vooruit. Voor startups en snel groeiende bedrijven is het belangrijk dat medewerkers onder andere snel kunnen leren, kunnen inspelen op data, met tools kunnen werken en verschillen rollen en taken kunnen aannemen.

2. Process
Hoe zorg je voor een gezonde groei binnen je startup? Heel simpel. Bedenk, probeer en leer van je fouten. Patel beschrijft het als volgt:

  • Compile. Jij en je team hebben allen hun eigen ideeën wat betreft groei. Verzamel deze ideeën en bespreek ze.
  • Prioritize. Als startup wil je zo snel mogelijk je product lanceren. Helaas kan je niet alles tegelijk uitvoeren, dus bespreek welke ideeën de hoogste prioriteit hebben.
  • Experiment. Je hebt nu goed inzicht op wat je wil bereiken. Probeer dus uit.
  • Systemize. Verwerk de bevindingen. Wat waren de resultaten van de experimenten? Heb je je doel bereikt? Herhaal vervolgens alle stappen opnieuw.

3. Platforms
Veel bedrijven benutten beschikbare technologieën niet voldoende. Voor startups en groeiende bedrijven zijn inzicht in de eigen statistieken en het gebruik van de juiste tools erg belangrijk om de groei te bevorderen. Volgens Patel zijn vrijwel overal tools beschikbaar om een beter inzicht te hebben op je markt en concurrentie.

Hopelijk hebben Hulick, Vogels en Patel jullie net zo kunnen inspireren als ons. Naast deze sprekers zijn nog meer interessante onderwerpen en ontwikkelingen aan bod gekomen tijdens The Next Web Europe. Hierover schrijven wij binnenkort meer dus blijf op de hoogte van onze blog!

 


« Naar overzicht

Lead javascript & PHP developer bij Yellowfizz. Als een echte wizzkid begon hij op zijn 15e als freelancer en heeft hij daarna meer dan 4 jaar zijn eigen internetbureau gehad. Na het afmaken van zijn studie Informatiekunde op de Vrije Universiteit versterkt hij sinds januari 2013 het team van Yellowfizz met zijn passie voor interactie & techniek.

Laat een bericht achter