logo

WELKOM OP ONZE BLOG

Contentmarketing

Geschreven op 01/04/2015 door


Contentmarketing

Content is king. Dat weten we inmiddels. Het afgelopen jaar heeft contentmarketing een enorme vlucht gemaakt. De discipline is volop in ontwikkeling en vormt steeds vaker een belangrijk onderdeel van zowel de online als de offline marketingstrategie. Maar wat is het nou precies? En wat kunnen we er dit jaar van verwachten?

Wat is contentmarketing?
Elke dag krijgen we duizenden prikkels voor onze kiezen. Het begint al ’s morgens vroeg met de commercials voor het journaal en duurt voort tot vlak voordat we gaan slapen en we nog even snel onze Social Media checken. Uit deze overdaad aan content, pikken we alleen die boodschappen die voor ons relevant zijn. De kunst voor marketeers is dan ook om informatie te verstrekken waar hun doelgroep behoefte aan heeft op een voor hen aantrekkelijke manier. En dat zijn doorgaans geen dwingende verkoopteksten. Een goede voedingsbodem voor de opkomst van contentmarketing dus.

Contentmarketing draait dan ook om het bieden van waardevolle en relevante informatie aan de juiste doelgroep, op het juiste moment en via het juiste middel. In de woorden van het Content Marketing Institute:

“Content marketing is a marketing technique of creating and distributing valuable, relevant and consistent content to attract and acquire a clearly defined audience – with the objective of driving profitable customer action.”

Door in te spelen op de informatiebehoefte van de klant, gaat minder content verloren in de overdaad aan boodschappen. Op basis van een contentstrategie kan gerichter en effectiever gecommuniceerd worden en kan de conversie worden verhoogd. Met deze realisatie is de focus verschoven van ‘selling’, het pushen van commerciële boodschappen over producten of diensten, naar ‘telling’, het vertellen van informatieve en inspirerende verhalen. De doelgroep wordt dus op een meer indirecte manier benaderd. Dit uit zich in bijvoorbeeld webteksten, social media posts, blogs en nieuwsbrieven, maar ook in bijvoorbeeld handleidingen, verpakkingsmateriaal en bedrijfspresentaties.

Wat kunnen we verwachten?
Op fora en blogs wordt volop gefilosofeerd over ontwikkelingen op het gebied van contentmarketing. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet:

1.    Strategie
Contentmarketing maakt steeds vaker een belangrijk deel uit van de marketingstrategie en deze trend zet het komende jaar door. De fase van kortlopende experimenten zijn steeds meer bedrijven voorbij. Contentmarketing wordt beter doordacht en gaat deel uitmaken van een integrale, multimediale aanpak. Hier profiteren merken zelf van. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer de contentmarketing strategie op papier wordt gezet, dit bijdraagt aan de effectiviteit.

2.    Gepersonaliseerde content
De verwachting is dat een persoonlijke benadering dit jaar nog belangrijker wordt. Contentmarketing draait om communicatie op maat en bedrijven komen dus niet meer weg met een ‘one size fits all’-instelling. Zie dit als uitdaging, maar vooral ook als kans. Leer je doelgroep kennen, ga met hen in gesprek en pas je boodschap hierop aan. Maak gebruik van beschikbare tools om websitebezoek persoonlijker te maken of gericht te adverteren.

3.    Het juiste kanaal
Het creëren van waardevolle, relevante content ligt aan de basis van contentmarketing. De definitie hierboven noemt naast de creatie echter ook distributie als belangrijke factor. Want hoe zorg je ervoor dat content de juiste doelgroep bereikt? De keuze voor het juiste kanaal en het afstemmen van content op dit kanaal zijn hierbij van groot belang. Dit betekent niet alleen dat posts op Facebook, Twitter en LinkedIn van elkaar dienen te verschillen, maar ook dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mobile en desktop voor een optimale gebruikerservaring.

4.    Native advertising
Bij een benadering waarbij de focus ligt op de gebruikerservaring, past een manier van adverteren waarbij deze niet wordt onderbroken. Een voorbeeld hiervan is native advertising. Bij deze vorm van adverteren gaat gesponsorde content op in de bestaande content. Hierdoor bekijken of lezen gebruikers de content in dezelfde ‘flow’ en kan de impact groter zijn dan bij display advertising. Adverteerders bieden informatie en een ervaring die toegevoegde waarde biedt voor zowel zender als ontvanger. De verwachting is dan ook dat native advertising ook het komende jaar weer een belangrijke rol gaat spelen.

5.    Visuals
Een boodschap moet niet alleen relevant zijn, maar deze moet door de doelgroep ook aantrekkelijk worden gevonden. De focus is dan ook meer en meer op visuele content gaan liggen. Sociale media als Facebook en Twitter hebben de aanwezigheid van afbeeldingen bijvoorbeeld bevorderd en daarnaast heeft video een grote opmars gemaakt. Het succes van Instagram, Vine en het populaire Snapchat danken (een groot deel van) hun succes zelfs aan hun visuele karakter. Begrijpelijk dus dat onderzoeken laten zien dat een grote meerderheid van de marketeers van plan is meer aandacht aan te besteden aan visuele en video content.

Een ding is zeker: contentmarketing biedt ook het komende jaar weer volop nieuwe kansen voor marketeers. Meer weten of napraten over contentmarketing? Laat een berichtje achter, mail, bel of neem plaats op ons dakterras.


« Naar overzicht

Projectmanager bij Yellowfizz. Zet de puntjes op de i van projectplanning. Is geboeid door en overtuigd van de kracht van online communicatie. Leest boeken, kijkt films en eet graag.

Laat een bericht achter