logo

WELKOM OP ONZE BLOG

Facebook innoveert met ‘Paper’

Geschreven op 05/03/2014 door


Facebook innoveert met ‘Paper’

Afgelopen maand heeft Facebook een nieuwe dienst geïntroduceerd: Facebook Paper. Het eerste project van een kleine groep supercreatieven binnen Facebook. Het resultaat is een beeldschone applicatie waarmee Facebook de aanval heeft geopend op de Flipboard-achtige concurrentie.

Wat is Paper?

Paper is een nieuwe mobiele applicatie van Facebook. Een nieuwsapplicatie waarbij je als gebruiker zelf kan kiezen welke nieuwscategorieën je wil volgen. Facebook helpt je vervolgens deze overload van nieuws te cureren zodat enkel de belangrijkste berichten worden getoond. Daarnaast worden berichten getoond op basis van Likes en Comments van je vrienden, net als bij je eigen Newsfeed.

Mobiel tot nog toe geen succesverhaal

Je hoort de laatste maanden veelvuldig dat het gebruik van Facebook vooral onder jongeren afneemt. In de praktijk valt dit erg mee. Facebook neemt een te belangrijke plek in binnen het leven van de gebruikers en er is op dit moment geen partij die Facebook serieus kan uitdagen. Feit is wel dat jongeren hun aandacht steeds meer verdelen over verschillende netwerken met verschillende doeleinden. Facebook probeert hier op in te spelen. De laatste pogingen om het gedrag van gebruikers te beïnvloeden waren echter niet bepaald een groot succes. Facebook Poke, dat Snapchat had moeten vernietigen, was een flop. Facebook Home, het besturingssysteem voor Android telefoons, was ook geen succes en de Newsfeed die vorig jaar om deze tijd werd geïntroduceerd is inmiddels gecanceld. Waarom zou Facebook Paper dan wel slagen?

Een digitale krant?

Zuckerberg heeft al meerdere keren aangegeven dat hij “the best personalized newspaper in the world” wil maken. Het is daarom niet toevallig dat Facebook met Paper een andere weg heeft gekozen. Het is natuurlijk wel perfect geïntegreerd met functies van Facebook maar het is wel gelanceerd als een opzichzelfstaande applicatie.

De keuze voor Paper is slim maar ook opmerkelijk te noemen. Facebook lanceert met Paper namelijk een concurrent voor de eigen Newsfeed. Facebook wil meer worden dan enkel een sociaal netwerk en nog meer impact hebben op het dagelijks leven van haar gebruikers. Simpel gezegd dus meer apps op het scherm van jouw smartphone. Dat is ook een van de redenen waarom zij WhatsApp hebben gekocht.

“If a company is going to cannibalize your business, you will almost always be better off if that company is your own” aldus Harvard Business School Professor Clayton Christonson. Met Paper lijkt Facebook een serieuze poging te doen, zo biedt het bijvoorbeeld de mogelijkheid om Facebook pushnotificaties via Paper te laten lopen. Dit gaat ten koste van het gebruik van de bestaande Facebook app.

Content delen

De belangrijkste reden van de komst van Paper is natuurlijk ook dat mensen meer content gaan delen via Facebook. Nu wordt het steeds meer gebruikt om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond vrienden en familie. Daardoor is het gebruik van Facebook de laatste jaren een stuk sneller geworden met korte contactmomenten, even updates checken, een fotootje posten, etc. Facebook is duidelijk op zoek naar alternatieve manieren om impact te houden op het dagelijks leven van de gebruiker. Om dit gedrag te veranderen en de contactmomenten te verlengen, hebben ze de presentatie van content volledig anders aangepakt. Paper lijkt het contact met de gebruiker te willen vertragen: Geen headlines scannen, maar door middel van een andere vorm van presentatie kennis vergaren.

Opvallend is de elegante gebruikerservaring van Paper. Deze doet op geen enkele manier denken aan de huidige mobiele applicaties van Facebook. Knoppen, tabjes en navigatiebalken zijn allemaal verdwenen waardoor het visueel een zeer aantrekkelijk geheel is geworden. De bediening vergt enige oefening maar werkt daarna verslavend. Het voegt iets wezenlijks toe aan de ervaring van de content.

In de toekomst…

Mobiel is nooit een sterk onderdeel geweest van de strategie van Facebook. Eerdere mobiele applicaties van Facebook waren niet om over naar huis te schrijven. Ze voorzagen in de behoefte maar de voegden niets toe aan de ervaring van Facebook als netwerk. Zuckerberg heeft hier sterk in geïnvesteerd. Met Facebook Paper is een duidelijke stap voorwaarts gezet. Het is geen standaard nieuws app waar je in een korte tijd zo veel mogelijk headlines scant. Met Paper lijkt Facebook op momenten van verveling zowel tekstueel al visueel meer verdieping te bieden. Nu is het alleen nog afwachten of de gebruiker daar op zit te wachten. Facebook neemt in ieder geval de tijd om het te onderzoeken en te testen. Facebook Paper is daarom enkel nog te downloaden in Amerika (iOS) en helaas voorlopig nog niet beschikbaar in Nederland.


« Naar overzicht

Online marketeer bij Yellowfizz en afgestudeerd Communicatiewetenschapper. Geboeid door persuasieve communicatie en Start-Ups. Fanatiek fan van golf, FC Twente en Paul Smith. Lichtelijk verslaafd aan Mad Men, Borgen en Suits.

Laat een bericht achter