logo

WELKOM OP ONZE BLOG

Beck to the Future: Over Strategie en B2P

Geschreven op 28/11/2013 door


Beck to the Future: Over Strategie en B2P

Strategisch kijken naar de toekomst kun je juist in een crisistijd niet vergeten. Zelfs als het goed gaat is het verstandig om scherp te blijven om veranderingen in de markt te signaleren en voor te kunnen zijn. Promotie en branding staan hierbij centraal. Wie ben je, waar sta je voor als bedrijf en hoe kijkt jouw doelgroep hier tegenaan? Die boodschap kan tegenwoordig op de klassieke manier maar ook op andere manieren via nieuwe media worden uitgedragen.

Je denkt misschien “makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb geen tijd over”. Als dit zo is dan raad ik je aan om juist wat vaker achterover te gaan zitten om je strategie en aanpak te herzien. Durf veranderingen door te voeren en alternatieven te zoeken als iets niet goed gaat. Zorg dat het management zich in deze onderwerpen verdiept. Onderstaande punten zijn vast wel bekend maar niet altijd top of mind. Daarom benoem ik er een aantal om suggesties te bieden voor je online toekomst plannen.

1. Als eerste zijn de diensten en producten die je aanbiedt onderwerpen om kritisch te blijven bekijken. Als je deze zelf niet zou kopen, waarom zou een ander dat dan wel doen? Lees meningen, commentaren en product analyses die vermeld staan in vakbladen of op het internet. Zorg dat je digitaal goed bereikbaar bent. Een winkel wordt steeds meer een showroom en servicepunt als het om de aankoop van bijvoorbeeld elektronica- of bouwmarktproducten gaat. Klanten vergelijken alles op het internet, maar een winkel of bedrijf is een contactpunt en referentie. Je bestaat echt! Maak de aankoopdrempel laag. Geef service er ter plekke bij om de iets duurdere prijs te rechtvaardigen en vraag de koper om een referentie.

2. Gebruik moderne communicatiemiddelen zoals sociale media en maak een bedrijfspagina aan in Facebook en LinkedIn. Vraag jouw netwerk om je te helpen dit bekend te maken. Geef er eventueel iets voor terug. Je huidige netwerk wordt je toekomstige social community. Via hen krijg je toegang tot nieuwe contacten. De B2C en B2B gedachte wordt B2P ofwel Business to Person. Mensen die ergens werken en die je kennen, kunnen je helpen bij een bedrijf of persoon een introductie te krijgen. Dit heet ook wel Word-Of-Mouth (WOM), iets wat voorheen ook wel aanbeveling door relaties werd genoemd. Maar let wel op wat je zegt en hoe vaak. Content strategie, wat communiceer je, is een zeer belangrijk element in het slagen van jouw missie.

Misschien zijn strategie bepalen, samenwerken en kennis delen in deze tijd steeds belangrijkere onderwerpen aan het worden. Wat denk jij?

Deze column is eerder in aangepaste vorm verschenen in Dealer Info en is de eerste in een reeks waarin ik vertel over promotie en innovatie middels nieuwe media.


« Naar overzicht

Geert-Jan is sinds 1989 als zelfstandig ondernemer actief en heeft meerdere bedrijven opgericht en verkocht in de technologie en software branche. Hij is nu voornamelijk actief in nieuwe media en adviseert bedrijven hoe zij hun organisatie kunnen optimaliseren op het gebied van finance, sales en marketing.

Laat een bericht achter