logo

WELKOM OP ONZE BLOG

Wat is SEO?

Geschreven op 02/10/2013 door


Wat is SEO?

SEO is een term die steeds vaker in het bedrijfsleven opduikt. Mocht de term aan je ontsnapt zijn; SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Ieder bedrijf wil zich tegenwoordig profileren op het internet, maar hoe gaat dat precies? Als online marketing bureau krijgen wij deze vraag vaak genoeg te horen. In dit artikel leg ik de werking uit van SEO en waarom zoekmachine optimalisatie juist nu zo belangrijk is voor bedrijven.

Waarom is SEO belangrijk?

Als bedrijf wil je gevonden worden en meer bezoekers naar je website toe trekken. Een goed geoptimaliseerde website kan een betere positie bemachtigen op de resultatenpagina van Google. En de algemene regel is: hoe hoger de positie in Google, hoe relevanter je bent. De bezoeker klikt natuurlijk op de eerste resultaten in Google en niet op resultaat 9 op pagina 6. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe Google werkt en hoe je daar op kan inspelen.

Hoe gaat Google te werk?

Op de resultatenpagina van Google wordt onderscheid gemaakt tussen betaalde en onbetaalde zoekresultaten. Nu is de kunst om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen zonder dat je er een fortuin voor hoeft te betalen.

Organische zoekresultaten Vliegtickets

Hierboven zie je in het rood de betaalde advertenties en groen de ‘natuurlijke’ zoekresultaten. De technieken van SEO richten zich vooral op de niet betaalde resultaten. De positie van elk resultaat wordt berekend door middel van een algoritme oftewel een set van regels die de relevantie bepaalt van de zoekresultaten. Het exacte algoritme houdt Google geheim, maar er is gelukkig genoeg bekend om de resultaten te beïnvloeden.

Heb ik SEO nodig?

Het antwoord op deze vraag is vrijwel altijd ‘ja’. Stel jezelf eerst de volgende vragen:

  • Zijn mijn producten, diensten of bedrijf goed vindbaar?
  • Ben ik tevreden met de positie van mijn bedrijf in Google?
  • Krijg ik online genoeg aanvragen binnen?
  • Sta ik hoger dan mijn naaste concurrenten?

Natuurlijk is belang van zoekmachine optimalisatie niet voor elke organisatie even groot. De slager om de hoek hoeft bijvoorbeeld online niet zo sterk aanwezig te zijn als een internationaal hotel. Maar zelfs de slager zou meer speklapjes kunnen verkopen als deze goed gevonden wordt. Denk aan nieuwe buurtbewoners die op zoek zijn naar een goede slager of die ene klant die een slager wil die net iets meer kan bieden dan zijn huidige slager. Wat je ook aanbiedt, SEO is noodzakelijk voor elk bedrijf.

Een sterke online aanwezigheid is belangrijk op de korte en lange termijn. Wie niet bovenaan in de resultatenpagina van Google staat zal veel commerciële kansen missen.

In het volgende artikel over SEO zal ik enkele technieken vrijgeven die je zelf kan toepassen om de SEO te verbeteren. Kun je niet wachten? Neem dan hier contact op met jouw vraag.


« Naar overzicht

Lead javascript & PHP developer bij Yellowfizz. Als een echte wizzkid begon hij op zijn 15e als freelancer en heeft hij daarna meer dan 4 jaar zijn eigen internetbureau gehad. Na het afmaken van zijn studie Informatiekunde op de Vrije Universiteit versterkt hij sinds januari 2013 het team van Yellowfizz met zijn passie voor interactie & techniek.

Laat een bericht achter